Wracając do diety ketogenicznej, jakie są jej podstawowe zasady? M: Dieta ketogeniczna to dieta oparta na tłuszczach, której korzenie sięgają czasów starożytnych. Podstawową zasadą diety jest wywołanie stanu fizjologicznej ketozy, podobnego do tego, który występuje podczas dłuższych przerw na jedzenie. Ketoza oznacza kumulację ciał ketonowych we krwi i wykrycie ich w moczu (gdy są one we krwi zbyt duże, składniki te są usuwane przez nerki). Ciała ketonowe są substancjami powstałymi w wyniku niepełnego metabolizmu tłuszczów i mogą być wykorzystywane jako źródło energii przez większość tkanek, w tym mózg, w proporcji 75% po osiągnięciu adaptacji.
Ketoza indukowana dietą ketogenną różni się od cukrzycowej kwasicy ketonowej i nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Wręcz przeciwnie, ma zalety: przyspieszone spalanie tłuszczu, tłumienie głodu, spowolnienie wzrostu guzów, jasność umysłu, regulacja poziomu cukru we krwi itp. Stan ketozy uzyskujemy poprzez spożycie stosunkowo dużej ilości tłuszczu w warunkach minimalnego spożycia węglowodanów (insulina znosi ketogenezę) Białko jest również utrzymywane na niskim-średnim poziomie, w przeciwieństwie do diet hiperbiałkowych . Jest to najczęstszy błąd i jednocześnie najczęstszy błąd w diecie ketogenicznej. Zgodnie z dietą, bardzo trudno jest jeść dużo tłuszczu i mało białka. W prawdziwej diecie ketogenicznej nie występują na przykład duże ilości sera, orzechów lub mięsa.
Jakie testy powinniśmy wykonać przed przejściem na dietę
CSÎD: Czy przed przestrzeganiem tej diety wymagane są określone badania medyczne? CM: W przypadku każdej diety zalecane są jak najbardziej kompleksowe badania medyczne, od krwi po badania obrazowe ( np. USG jamy brzusznej), EKG (ew. Wysiłkowe), dodatkowo do konsultacji klinicznej. Wszelkie problemy zdrowotne zostaną omówione przed dietą odchudzającą. Analizy te mogą nam z czasem pokazać reakcję organizmu na wybraną dietę. Idę jeszcze dalej, mając na liście również złożone analizy hormonalne, które oceniam w dynamice (powtarzane w różnych odstępach czasu lub kluczowych momentach).
CSÎD: W jakim okresie można przedłużyć taką dietę? Czy dietę ketogenną można uznać za zdrowy styl życia? CM: W diecie ketogenicznej pierwszą fazą jest adaptacja, trwająca od kilku tygodni do kilku miesięcy, w trakcie której oprócz nawyków żywieniowych zaczynają się wyrażać te geny, które kontrolują szczególnie metabolizm tłuszczów. Zatem samo „przyjęcie” diety wymaga czasu. Następnie dietę można utrzymać przez kilka miesięcy, jeśli jesteśmy w zimnej porze roku. Latem uważam, że lepiej jest spożywać owoce i warzywa, praktycznie zabronione w diecie ketogenicznej.
Przepis na zdrową dietę
Aby dieta ketogenna stała się zdrowym trybem życia, potrzeba wiele wysiłku, zwłaszcza w uzyskaniu „czystej” żywności, wiedząc, że w warstwie tłuszczowej zwierząt znajdujemy skoncentrowane określone toksyny ( np. Pestycydy środowiskowe), a następnie sposób przygotowania, tłuszcze mogą zostać zdenaturowane, utlenione. Dlatego niezbędne staje się podawanie suplementów diety o działaniu ochronnym i przeciwutleniającym. Tak więc, aby być właściwie utrzymanym, staje się dietą kosztowną, kosztowną w czasie i wpłynie na Twoje życie towarzyskie. Zasadniczo nie można znaleźć żywności ketonowej w systemie publicznym, restauracjach, restauracjach czy małych sklepach.
CSÎD: Jaka jest maksymalna liczba kalorii do spożycia dziennie? CM: Liczba spożytych kalorii zależy od cech osobistych, wysiłku fizycznego, innych elementów (choroba, pora roku itp.). Dieta jest powszechnie stosowana w odchudzaniu, w którym to przypadku należy wywołać deficyt kaloryczny w porównaniu z wymaganym bilansem energetycznym (można go ustalić analizując dziennik posiłków oraz zmiany masy i składu ciała). Deficyt kaloryczny uzyskuje się poprzez kilka głównych dźwigni: zmniejszenie ilości pożywienia, zwiększenie intensywności i objętości treningu fizycznego, termogenezę (poprzez kontrolowaną ekspozycję na zimno lub termogeniczne suplementy diety). Równocześnie można realizować inne cele: wzrost jakości masy mięśniowej, działanie przeciwpadaczkowe lub przeciwnowotworowe.
Żywność dozwolona i zabroniona w diecie ketogenicznej
CSÎD: Jakie pokarmy nigdy nie powinny znajdować się w diecie ketogenicznej i które są absolutnie niezbędne, aby dieta działała? CM: W diecie ketogenicznej nacisk kładzie się na żywność wysokotłuszczową i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Unikaj gęstych źródeł węglowodanów i białka. Mamy więc na liście pokarmów wspomagających dietę ketogenną: narządy zwierzęce (mózg, szpik kostny, wątroba, bekon, tłuste mięso), tłuste ryby, tłuste produkty mleczne (śmietana, masło), żółtko jaja, orzechy i tłuste nasiona (i pozyskiwane z nich oleje), awokado, oliwki.
Do spożycia błonnika i alkalizacji używa się liści i warzyw o niskiej zawartości węglowodanów: szpinak, pietruszka, łodygi selera, ogórki, cukinia, koper włoski, cykoria, brokuły, brukselka, sałata, fasola strączkowa, trawa pszeniczna, inne spirulina, chlorella. Preferowane są również rośliny aromatyczne o działaniu odtruwającym i przeciwutleniającym: bazylia, rozmaryn, tymianek, szałwia, kolendra, imbir. Od czasu do czasu można też stosować owoce niskowęglowodanowe, takie jak jagody (maliny, borówki, rokitnik).
Korzenie takie jak marchew, seler, buraki mogą występować tylko sporadycznie, podobnie jak grzyby. Czasami także w diecie mogą znajdować się rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca. Unikaj za wszelką cenę: cukru, miodu, słodkich syropów (agawa, klon), chudego nabiału, chudego mięsa, zbóż i produktów zbożowych, owoców, ziemniaków. Istnieją jednak również warianty diety, w których spożycie węglowodanów jest dozwolone po treningu lub w dniu, w którym spożycie tłuszczów jest ograniczone do minimum, ale możemy zjeść więcej białka i węglowodanów.